verslag: Workshop Energie en besparingstechnieken

Meer artikelen
CO2-reductie industrie

Bedrijven in Nederland gaan over op een CO₂-neutrale energiehuishouding. De eerste stap hierin is energie besparen. Dit betekent: de energievraag verminderen en energiebesparende technieken toepassen, als voorbereiding op de overstap op duurzame energiebronnen.

Op 20 juni 2018 was de workshop Gelijk aan de slag met energiebesparingstechnieken Drogen, Scheiden en Intensiveren. Daar presenteerde een aantal bedrijven zijn ervaringen met energie besparen. U vindt hieronder een selectie van de voorbeelden.

Zelflerende energiemonitor helpt energieverbruik omlaag

Patrick van Geffen, programmamanager Strukton Worksphere

De uitdaging

Een biomedisch bedrijf met een groot kantorencomplex en distributiecentrum in het zuiden van Nederland wilde maatschappelijk verantwoord ondernemen en haar energieverbruik verminderen.

De oplossing

Het biomedische bedrijf gunde dienstverlener Strukton Worksphere  het beheer en onderhoud en riep de hulp in van EnerGQ. EnerGQ levert informatietechnologie die inzicht geeft in het energieverbruik. Het zogeheten Artificial Energy Intelligence is een zelflerend systeem waarmee een model getraind kan worden. Met dit model en de actuele meetgegevens kon Strukton de installaties van het gebouwbeheersysteem aanpassen.

De besparing

De aanpassingen leidden tot 33 procent minder energieverbruik in de kantoren in 2017 ten opzichte van het referentiejaar 2015. De technologie verdient zich in de regel in enkele maanden tot een jaar terug en is bruikbaar bij organisaties in de infra, de mobiele sector, de gebouwde omgeving en de industrie.

En verder?

Patrick van Geffen: 'Het loont om met de technologie van EnerGQ geïntegreerd in Strukton PULSE het energiegebruik te minimaliseren. Een mooie bijkomstigheid is dat de techniek eventuele afwijkingen in de systemen in een vroeg stadium opspoort. Daardoor kun je storingen in de bedrijfsvoering voorkomen. Dat scheelt veel geld.'
 

Warmtepomp verwarmt banddroger

Rik van den Berg, De Kleijn Energy Consultants & Engineers

De uitdaging

McCain is een van de grootste aardappelverwerkers voor de productie van frietjes en aardappelspecialiteiten. McCain heeft 53 fabrieken verspreid over de wereld. In Nederland heeft McCain productiefaciliteiten in Lewedorp en in Lelystad. Bij het verwerken van aardappelen wordt een banddroger gebruikt. De banddroger van McCain Lelystad werd indirect verwarmd met aardgas. Hierbij ging veel energie en restwarmte verloren. In 2012 zocht McCain een manier om het drogen efficiënter te maken.

De oplossing

McCain vroeg De Kleijn Energy Consultants & Engineers uit Druten om  advies. Het advies- en ingenieursbureau stelde voor om de banddroger voortaan te verwarmen met een warmtepomp. De warmtepomp hergebruikt de warme, vochtige, uitgaande lucht. Daardoor draait de banddroger op zijn eigen restwarmte.

De besparing

De warmtepomp is ondertussen al vijf jaar succesvol in bedrijf. Dankzij de warmtepomp is het droogproces efficiënter geworden. De warmtepomp haalt een gemiddelde COPh van 7. Dat leidt tot een forse energiebesparing en levert een CO2-reductie van 70 procent.

En verder?

Rik van den Berg: 'Een warmtepomp is een interessante techniek voor de elektrificatie van droogprocessen. Meestal adviseer ik overigens om eerst te kijken naar andere manieren van energiebesparing. Denk daarbij aan het anders inregelen van het proces, het gebruiken van directe warmte-uitwisseling en het aanbrengen van isolatie.'

 

Voordroger voor sneller en beter melkpoeder

Gabriël Wolters, commercieel adviseur buitendienst bij Dutch Blower

De uitdaging

FrieslandCampina Domo is wereldmarktleider in kindervoeding, medische voeding en celvoeding. Het bedrijf levert een uitgebreid assortiment hoogwaardige wei- en melkproducten. FrieslandCampina wil melkpoeder produceren volgens de hoogste kwaliteitseisen met een zo laag mogelijke impact op klimaat. Het drogen van melkpoeder kost echter veel energie.

De oplossing

FrieslandCampina schakelde Dutch Blower uit Almelo in. Dutch Blower leverde een absorptiedroger die de vochtige buitenlucht droogt voordat de lucht over de melkpoeder wordt geleid. Voorgedroogde lucht kan meer en sneller vocht uit het te drogen product onttrekken dan onbehandelde lucht. Daardoor gaat het proces sneller. Bovendien is de lucht het hele jaar van constante kwaliteit. Dat zorgt voor een constanter droogproces met minder verstoringen en een hogere capaciteit. Daarbij kan het proces ook nog eens makkelijker worden opgestart. En het drogen kan soms bij een lagere temperatuur. Dat levert een betere kwaliteit op van een aantal ingrediënten.

De besparing

Dankzij de absorptiedroger van Dutch Blower bespaart FrieslandCampina minstens 10 procent energie op het droogproces.

En verder?

Gabriël Wolters: 'Door per project te zoeken naar de optimale verhouding tussen voorkoelen en verwarmen en het terugwinnen van energiestromen in de unit zelf, kun je nog meer energie besparen.'
 

Warmtewisselaar die tegen zwavelzuur kan

Andries Broekhuizen, maintenance manager Rixona

De uitdaging

Rixona is een aardappelverwerkend bedrijf in Oostrum en Warffum binnen de Aviko-groep. Het bedrijf maakt aardappelgranulaat. Dat is een gedroogd aardappelproduct waarmee snackfabrikanten bijvoorbeeld wokkels of andere chips maken via extrusie. Aviko wil graag energie besparen. Dat kan bijvoorbeeld met warmteterugwinning. Het maken van aardappelgranulaat gaat echter met een deels op biogas gestookte ketel. In biogas zit zwavel. Dat levert voor conventionele warmtewisselaars problemen op. Als zwavel condenseert, ontstaat namelijk zwavelzuur en daar kunnen de buisjes in normale warmtewisselaars niet tegen.

De oplossing

Rixona nam contact op met HeatMatrix uit Geldermalsen. Dat bedrijf staat bekend om hun buizen van polymeer, die bestand zijn tegen agressieve omstandigheden. Heatmatrix leverde een luchtvoorverwarmer (luvo) met sterke plastic buizen. De luvo gebruikt de warmte van de afgassen in de schoorsteen van de stoomketel om de aanzuiglucht voor de brander voor te warmen.

De besparing

Dankzij de luvo van HeatMatrix bespaart Rixona jaarlijks 115.000 kubieke meter gas. Dat levert een reductie in CO2-uitstoot van 220 ton.

En verder?

Andries Broekhuizen: 'Na ruim een jaar hebben we de nieuwe luvo geïnspecteerd. Hij voldoet nog geheel aan de specificaties van toen we hem aankochten.'
 

Energiebesparende airco voor metaalverwerker

Harold Groot Roessink, directeur van BMI-Thegon

De uitdaging

BMI-Thegon is een metaalbewerkend bedrijf uit Baak. Het bedrijf is gespecialiseerd in het verspanen van hoogwaardig roestvrij staal, staal en aluminium. Klanten zijn bedrijven uit de auto- en motorsport, de offshore, de meet- en regelindustrie, de petrochemische industrie, defensie en hydrauliek. Het bedrijf maakt onder andere prototypes en kleine tot middelgrote series. Het bedrijf levert maatwerk zonder afwijkingen. Bij het verspanen komt echter veel warmte vrij. BMI-Thegon zocht een manier om die warmte op een energiezuinige manier te lijf te gaan.


De oplossing

BMI-Thegon ging te rade bij Oxycom in Raalte. Oxycom is een leverancier van natuurlijke airconditioners. Oxycom installeerde hun prijswinnende IntrCooll. Dat is een koelsysteem voor grote ruimten, zoals productiehallen. Het systeem koelt verse buitenlucht door een combinatie van indirecte en directe verdampingskoeling. Eerst koelt een water-luchtwisselaar de lucht voor. Daarna wordt de lucht adiabatisch verder gekoeld. Bovendien wordt er vocht aan de lucht toegevoegd waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

De besparing

De nieuwe airco levert een energiebesparing op van 85 tot 95 procent.

En verder?

Harold Groot Roessink: 'De productiehal is nu op een constante temperatuur van 23 graden. En door deze investering hebben we een gezond werkklimaat gerealiseerd voor onze werknemers.

Meer weten?

Service menu right