Betere doorstroming verkeer in Kampala door D2B-schenking

Meer artikelen
Verkeersdrukte op Old Taxi Park in Kampala

Old Taxi Park, het oudste en grootste taxipark van Kampala, is het belangrijkste verkeersknooppunt van de stad. Met een schenking van de Nederlandse overheid kan het Old Taxi Park veranderen in een goed werkende transport hub. Dat zal de verkeerssituatie in en om Kampala aanzienlijk verbeteren.

Op donderdag 26 juli tekenden hiervoor de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Oeganda, Henk Jan Bakker, en de Executive Director van de Kampala Capital City Authority (KCCA), Jennifer Musisi, een schenkingsarrangement. Het schenkingsarrangement komt tot stand via het Develop2Build-programma (D2B).

3,5 miljoen forenzen

Kampala, de hoofdstad van Oeganda, heeft al jaren te maken met verkeersproblemen, verkeersongelukken en luchtvervuiling. De stad is een metropool met 1,5 miljoen inwoners. Dagelijks reizen 3,5 miljoen forenzen naar de stad.

Daar komt nog bij dat de stad de laatste 20 jaar een enorme groeispurt doormaakt. Het aantal auto’s en minibusjes (matatu’s) voor personenvervoer neemt toe.

Dat leidt tot opstoppingen in het centrum van Kampala, waaronder bij het Old Taxi Park. Het Old Taxi Park is een belangrijke bestemming voor mensen die in de stad of de agglomeratie werken. Maar ook voor mensen die naar andere delen van Oeganda of naar buurlanden reizen.

Aanpakken van de verkeersdrukte

De KCCA kan nu met steun van D2B de verkeersdrukte in het stadscentrum van Kampala aanpakken. Daarvoor moet Old Taxi Park worden geherstructureerd via een haalbaar (en duurzaam) ontwikkelingsplan.

Die herstructurering zorgt niet alleen voor een efficiënter gebruik van minibusjes. Het verhoogt ook de economische kansen voor kleine bedrijven die in de omgeving van het Old Taxi Park actief zijn. Ook moet het de toegankelijkheid van openbaar vervoer verbeteren.

Uiteindelijk draagt dit project bij aan de veiligheid van de inwoners van Kampala en forenzen die van de stad gebruik maken. De studies voor dit project gaan ongeveer 18 maanden duren. Daarna begint de bouwfase van het project.

Meer informatie

Develop2Build (D2B) is een programma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat uitgevoerd wordt door RVO. D2B steunt overheden met een schenking voor studies die nodig zijn om een infrastructureel project van de grond te krijgen. Hieronder vallen onder andere het uitvoeren van haalbaarheidsstudies, milieueffectrapportages of een conceptueel ontwerp.

Wilt u meer informatie over D2B, kijk dan op de D2B website. Lees op RVO.nl meer over programma’s voor infrastructuurontwikkeling.

Service menu right