Horizon 2020 mkb financiering voor 4 innovatieve Nederlandse bedrijven

Meer artikelen
man in laboratorium
Gepubliceerd op: 5 april 2019 | Gewijzigd op: 08 april 2019

De eerste call van 2019 van het speciaal mkb (SME) instrument in Horizon2020 leverde in totaal al ruim € 9,2 miljoen op voor 4 Nederlandse innovatieve bedrijven. De innovaties zijn een silicium batterij anode met een zeer hoge capaciteit, een goedkope methode voor het maken van ultrasnelle chips, een betonnen geluidwerend product voor langs de weg en met behulp van fotonica nog snellere en duurzamere chips maken.

Het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie stimuleert innovatie binnen het mkb met een speciaal mkb (SME) instrument en heeft 4 oproepen (calls) per jaar. De Europese Commissie zoekt mkb’ers die met disruptieve ideeën voor nieuwe producten, diensten of processen klaar zijn om de Europese markt te veroveren. De bedrijven krijgen 70% financiering, variërend van € 500.000 tot € 2,5 miljoen, voor het uitvoeren van hun Europese businessplan met een looptijd van 12-24 maanden.

Winnaars eerste call 2019

Leyden Jar

Leyden Jar maakt met behulp van zonnecelproductie technologie een pure silicium batterij anode, met een zeer hoge capaciteit. Met deze technologie maakt het bedrijf Li-ion batterij cellen met de hoogste energiedichtheid ter wereld. Lithiumbatterijen zijn overal, een hogere energiedichtheid betekent bijvoorbeeld veel verder rijden met een elektrische auto of zwaardere apps gebruiken op je smartphone. In het project gaat Leyden Jar een demonstratiefabriek bouwen om aan te tonen dat ze de batterij-anodes betaalbaar en op grote schaal kunnen produceren. Leyden Jar gebruikte naast het Horizon 2020 mkb-instrument de Vroege Fase Financiering. Ook voerde het een TKI project uit dankzij het topsectorenbeleid.

Solmates

Solmates maakt machines voor het maken van sensoren en chips. De nieuwste generatie chips voor ultrasnelle datacommunicatie (5G) zijn moeilijk en duur om te maken. De technologie van Solmates maakt het mogelijk om goedkoop ultrasnelle chips te maken voor mobiele datacommunicatie. Naast Horizon 2020 mkb-instrument heeft Solmates ook gebruik gemaakt van Innovatiekrediet.

4silence

4Silence ontwikkelde een innovatief concept gebaseerd op het afbuigen van geluid voor het verminderen van verkeerslawaai. Hiermee kan 4Silence met een installatie van 1 meter hoog hetzelfde effect bereiken als met een conventioneel geluidscherm van 3 meter hoog. Tijdens het project gaat 4Silence demonstratieprojecten doen in het buitenland en de productie opschalen. 4Silence maakte eerder gebruik van de SBIR en de MIT-regeling. Bart Willems, Commercial Director bij 4Silence: "RVO.nl heeft ons uitstekend geholpen, met name bij de voorbereidingen voor de pitch in Brussel. De ervaringen van eerdere partijen gebruikten ze om ons tijdens een oefensessie op scherp te zetten. Dit leidde uiteindelijk tot een scherpe pitch, maar ook een helder beeld bij welke setting we konden verwachten."

Smart Photonics

Smart Photonics heeft een proces ontwikkeld om op gestandaardiseerde manier met behulp van fotonica nog snellere en duurzamere chips te maken. Smart Photonics maakte naast het Horizon 2020 mkb-instrument ook gebruik van de MIT-regeling.

Hulp van RVO.nl

Uit alle Europese inzendingen mogen de bedrijven met de beste projectvoorstellen pitchen in Brussel. De 4 bedrijven presenteerden hier hun bedrijf en innovatie aan een streng panel van wetenschappers, investeerders en ondernemers. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ondersteunt Nederlandse deelnemers bij het aanscherpen van projectvoorstellen en organiseert oefenpitches met de ondernemers.

Bekijk alle projecten in de SME instrument data hub of lees meer over het speciaal mkb-instrument in Horizon 2020.

Service menu right