Octrooiblog: Bitcoins, blockchain en beschermen

Meer artikelen
Een bitcoin

Over hoe je rijk (of arm) kunt worden met bitcoins bestaan genoeg verhalen. Maar kun je ook rijk worden met de technologie die erachter zit? Heeft er iemand octrooi op de 'blockchain'-technologie? Een zoektocht in de octrooidatabank geeft inzicht.

Zoek je in octrooidatabank Espacenet op de term 'bitcoin' in de titel van octrooien, dan vind je er ruim 40. Met de term 'blockchain' vind je ongeveer 360 octrooiaanvragen en met de term 'cryptocurrency' bijna 40. Zijn er dus octrooien op die techniek? Dat hoeft niet, want dat een woord in de titel van een octrooi voorkomt, zegt nog niet veel.

Kijk je naar de aanvragers van die octrooien, dan komen de namen van bijvoorbeeld de creditcardgiganten Mastercard en VISA wel een paar keer voorbij. Ook gevestigde partijen zijn er dus mee bezig, op de een of andere manier.

In de octrooidatabank zoek je trefzekerder op inhoud met zogenoemde classificatiecodes. Elke techniek heeft zijn eigen code. Voor de term 'blockchain' bijvoorbeeld vind je heel wat van die codes, omdat daar verschillende technieken in zitten. Het is dus wel even puzzelen.

Wil je echt weten wat al die octrooiaanvragen inhouden, dan zul je ze een voor een moeten bekijken. Alleen zo kom je erachter wat ze precies proberen te beschermen en hoe sterk die bescherming is.

Wat we wel direct kunnen concluderen: er zijn heel wat partijen met de blockchaintechnologie bezig, en ook heel wat partijen beschermen de kennis die ze ontwikkelen. Om een positie in de markt zeker te stellen of die te verwerven. Of om die kennis te verkopen en er zo geld aan te verdienen.

Een octrooi op software, kan dat eigenlijk?

Bijna alle octrooien op blockchain-technologie gaan om software. Een veelgehoorde opvatting: op software kun je in de Verenigde Staten octrooi krijgen, daarbuiten niet. Maar zo simpel is het niet. Ook in Nederland zijn digitale innovaties te beschermen. Wil je precies weten hoe het zit en welke bescherming voor jouw bedrijf het meest oplevert? Kom op 3 april 2018 naar het gratis evenement ‘Bescherm uw digitale innovaties’, in het provinciehuis in Zwolle.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right