Octrooiblog: Boekenweek: stop de persen!

Meer artikelen
boekdrukletters

Het boekenweekgeschenk op je e-reader? Dat kan, maar het gedrukte, papieren boek blijft populair. Hoewel, drukken kan nu zonder inkt, zo blijkt uit een recent octrooi.

De inktloze printer kwam ruim anderhalf jaar geleden in het nieuws. Het Nederlandse bedrijf Tocano had de printtechniek Inkless ontwikkeld. Inkt of toner waren niet meer nodig, de laser beschrijft direct het papier.

Waren zij daarmee de eersten? Nee. In de octrooidatabank vind je met een beetje zoeken al eerdere uitvindingen die zo’n soort techniek beschrijven (bekijk een overzicht). Maar elke techniek is te verbeteren. En voor Inkless deed Tocano dat op een manier die ze met meerdere patenten hebben beschermd.

Wil je precies weten hoe een nieuwe techniek in elkaar zit, dan heb je even geduld nodig. Want pas anderhalf jaar na indiening van een octrooi volgt publicatie in de octrooidatabank. Nu is het dus zover: anderhalf jaar na de aankondiging van Inkless, lezen we hoe het precies zit.

Tocano ontving ook ondersteuning vanuit het Valorisatieprogramma. Lees meer over Inkless en Valorisatie.

Laseren

Het printen gebeurt bij Inkless door de ondergrond, papier bijvoorbeeld, met een laser ‘aan te branden’. Maar niet iedere ondergrond reageert hetzelfde. Daarom analyseert het apparaat het resultaat en past het de laser zo nodig razendsnel aan. (Bekijk de octrooiaanvraag voor Inkless: WO2018009070)
Octrooitekening printen zonder inkt
Een laser (22) tast het papier (2) aan waardoor het verkleurt (30). Verlicht door een ledlamp (50) beoordeelt de printer het resultaat met een sensor (52). De laser wordt zo nodig direct bijgesteld.

Een boekenweekgeschenk zonder inkt, dat kan dus. En dat papieren boek blijft nog wel even.

Jouw technische interesse volgen?

Wil je bijhouden wat er gebeurt in de techniek van het printen? Of welke techniek dan ook? Pas gepubliceerde octrooien vertellen je een hoop. Die kun je zelf opzoeken in de octrooidatabank, maar het kan ook vanzelf. Met de octrooi-signaleringsservice van Octrooicentrum Nederland krijg je automatisch bericht van nieuwe octrooien in je interesseveld.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right