Octrooiblog: Nederland op koers voor gouden ski-plak

Meer artikelen

Klaar voor de start? Nee, niet voor de winterspelen in Pyeongchang, maar voor die van 2022 in Peking! Want daar kunnen we hoge ogen gooien. Op skigebied welteverstaan. We leggen het even uit.

Nederland geen skitraditie? Nou en! Het ontbreken van bergen en sneeuw is een detail waarvoor de techniek al lang oplossingen heeft. Dankzij de helden áchter onze sporthelden – de uitvinders – is het gewoon een kwestie van tijd tot Nederland ook op skigebied meetelt. Dit zijn de kandidaten voor goud: 5 Nederlanders die een skitrainer uitvonden.

Met de skitrainer (hieronder links) simuleer je de skibeweging. Door de pedalen zijwaarts te bewegen, train je de skispieren in je benen, buik en rug (octrooi EP 2509691 A uit 2012).
Octrooitekeningen skitrainingsapparaten
Links de Skitrainer van Kuijpers (octrooi EP 2509691 A), rechts het trainingsapparaat van Schie (octrooi NL 1020439 C)

De ski-trainingsmachine uit 2003 van Schie werkt met een kantelbare draaischijf waarop je je techniek oefent (octrooi NL 1020439 C).

De uitvinding hier linksonder uit 1995 lost het probleem op dat er in Nederland bijna nooit sneeuw ligt. Een soort mono-ski op wielen. Je ontwikkelt je evenwichtsgevoel en de spieren die voor het skiën nodig zijn. Toepasbaar op hellingen of op vlak terrein. Remmen doe je met een knijprem aan een van de skistokken, want stoppen gaat anders dan op sneeuw (octrooi NL 9301211 A).
Octrooitekeningen skitrainingsapparaten
Links de ‘sportieve bewegingsinrichting met twee wielen, geschikt voor skibeweging in afwezigheid van sneeuw’ van F.J. Hoen (octrooi NL 9301211 A), rechts het oefentoestel van W.L. Jansen (NL 1005232 C)

Bij het futuristisch ogende toestel van Jansen (hierboven rechts) staan je voeten in twee steunen (22a en 22b). Die bewegen in zijwaartse richting over gebogen rails (3 en 4), met een verende kabel (12) die ze naar de middenstand trekt. Ideaal bij het oefenen van korte bochten (octrooi NL 1005232 C uit 1997).
Octrooitekening Simulator van F Kleinnibbelink
Simulator van F. Kleinnibbelink (EP 0311223 A)

Bij dit apparaat staan je beide voeten op een plateau dat zijdelings kan bewegen en roteren. Gelukkig is er een beugel om je aan vast te houden. Gaat het nog te snel, dan kan de wrijving in het apparaat verhoogd worden (octrooi EP 0311223 A uit 1988).

Bekijk de besproken octrooien in dit blog:

Oefening baart kunst

Over elke denkbare techniek bestaan octrooien. Van de informatie uit octrooien kun je een hoop wijzer worden. Je moet ze alleen wel weten te vinden tussen de ruim 100 miljoen octrooien in octrooidatabank Espacenet. Dat vraagt wat oefenen. Maar wij helpen je daarbij! Meld je aan voor de gratis octrooiworkshop ‘Zelf op zoek in octrooidatabanken’. Onze octrooiadviseurs vertellen je graag welke nuttige informatie je allemaal uit octrooidatabanken haalt.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right