Octrooiblog: Ondernemers leren Intellectueel Eigendom strategisch in te zetten

Meer artikelen
Een zaal met mensen
Gepubliceerd op: 11 januari 2019 | Gewijzigd op: 11 januari 2019

"De ene adviseur zegt dat je snel de markt op moet met je innovaties. De ander zegt dat je alles eerst moet beschermen. Maar bescherming kost geld en voordat een nieuw product geld oplevert, ben je jaren verder." Dit vertelde een van de deelnemers aan het begin van onze workshop ‘IE-strategie voor het mkb’. Aan het eind zei hij: "Nu weet ik dat ik het heel anders had moeten aanpakken!"

De ondernemer had een mooie technische innovatie, waarmee hij een probleem in de interne logistiek kon oplossen. Hij wist nog niet of hij daar een business op kon bouwen. Daarvoor was verdere ontwikkeling en geld nodig, dus moest hij op zoek naar financiers. Hij aarzelde: wat hij in gesprekken met financiers openbaar zou maken, zou ten koste kunnen gaan van de beschermbaarheid.

"Financiers vragen altijd of iets beschermd is", vertelde hij. "Dus gaf ik veel geld uit aan een octrooiaanvraag. Maar bij de doorontwikkeling is mijn product verder verbeterd. Al die verbeteringen stonden natuurlijk niet in mijn octrooiaanvraag. Nu ik de workshop ‘Intellectueel Eigendom strategie voor mkb’ heb gevolgd, weet ik dat ik het toen heel anders had moeten aanpakken, zodat ik mijn latere ontwikkelingen mee had kunnen nemen in de octrooiaanvraag."

Waarde creëren met technische innovaties

Is uw bedrijf regelmatig met technische innovatieprocessen bezig? Met intellectueel eigendom (IE) kunt u geld verdienen, maar ook tijd en geld besparen. Om hiervan optimaal gebruik te maken, is het uitwerken van een IE-strategie voor uw bedrijf belangrijk. Tijdens de workshop leert u:

  • hoe uw bedrijfsstrategie, bedrijfstype en externe analyse bepalend zijn voor uw IE-strategie;
  • op welke manieren u waarde kunt creëren met IE in uw bedrijf;
  • hoe u kunt beslissen of u wel of geen IE-rechten aanvraagt;
  • welke verschillende exploitatiestrategieën er zijn voor IE;
  • welke strategie het beste bij uw bedrijf past. IE-strategie is maatwerk en niet statisch!

Volg onze workshop!

Wilt u ook een goede IE-strategie voor uw bedrijf? Volg onze workshop! Voor het volgen van deze workshop moet u enige basiskennis hebben van IE. De workshop ‘De basis van Intellectueel Eigendom’ geeft u in één middag inzicht. Bekijk een filmpje over deze workshop.

Service menu right