Octrooiblog: Wearable meet en weet alles

Meer artikelen
Joggende man
Gepubliceerd op: 20 januari 2017 | Gewijzigd op: 12 juli 2018

Zomaar een stukje wandelen of een uurtje sporten zonder data te verzamelen is anno nu niet meer bij. Hoeveel stappen heb je precies gezet? En hoe hoog was je bloeddruk? Je slimme polscomputer meet en weet alles.

De ontwikkelingen met deze wearables of lijfcomputers zijn nauwelijks bij te benen. Het aantal octrooiaanvragen schiet omhoog.

Tot een paar jaar geleden droegen vooral fanatieke sporters wearables. Intussen is het voor veel meer mensen heel gewoon om zo'n apparaat om je pols te dragen. Behalve afstanden, stappen en tijden meet een wearable ook lichaamsfuncties als bloeddruk, hartslagfrequentie, lichaamstemperatuur, zweetsamenstelling, kleuring van de huid, noem maar op. Het apparaat adviseert je tegelijk om bijvoorbeeld meer te bewegen en op tijd naar bed te gaan.

Dit is niet alleen handig bij het sporten, maar ook in de gezondheidszorg. Kwetsbare patiƫnten bijvoorbeeld zijn er op afstand mee in de gaten te houden. Met deze nieuwe toepassingen betreden ook nieuwe partijen die zich richten op wearables voor medische doeleinden de markt.

Leonardo da Vinci was in 1472 de eerste die lopen en tegelijkertijd gegevens verzamelen combineerde. Hij bedacht een soort kruiwagen (odometer) die bij het duwen afstanden meet. En Thomas Jefferson, de latere president van de VS, kwam in 1788 met een stappenteller (pedometer) die werkt met een meetlint tussen het zakhorloge van de drager en een knieband.

odometer Da Vinci

Odometer van Da Vinci uit 1472

Nu kan elke nieuwe wearable als de Fitbit, Pebble of Jawbone weer meer dan de vorige en nieuwe versies volgen elkaar steeds sneller op. Dat is te zien in de octrooiaanvragen, die sinds 2013 sterk stijgen: van 238 in 2013 tot 1066 in 2016! Er is een speciale octrooiklasse voor meetapparaatjes om je pols (A61B5/681). In de klasse erboven, A61B5, vind je de sensoren die in die apparaatjes zitten.

Meer weten?

Nieuwe technische ontwikkelingen zijn terug te vinden in octrooidatabanken, zoals Espacenet. Alle octrooiaanvragen komen daar namelijk in te staan. Ze zijn zo ver onderverdeeld dat je precies kunt zien welke technieken in de lift zitten. Meer weten over zoeken in octrooidatabanken? Bezoek een van onze gratis workshops.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right