Ter Laak Orchids wint EZK Energy Award 2018

Meer artikelen
Uitreiking ezk energy award 2018
Gepubliceerd op: 30 januari 2019 | Gewijzigd op: 31 januari 2019

Orchideeënkweker Ter Laak Orchids wint de EZK Energy Award 2018. Het bedrijf onderscheidt zich het meest op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking. Ewalt de Koning, manager operations nam de prijs in ontvangst op donderdag 31 januari 2019 tijdens het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen in Barneveld.

De drie genomineerde bedrijven waren Orange Climate Autarkis, Ter Laak Orchids en Sibelco. De winnaar krijgt onder meer een geldbedrag van €25.000 te besteden aan bijvoorbeeld duurzame energiemaatregelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Inspirerende voorbeelden

"Elk van deze bedrijven levert een bijzonder positieve bijdrage aan energiebesparing en duurzame opwekking", vertelt juryvoorzitter Meindert Smallenbroek, directeur Warmte en Ondergrond bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "De maatregelen die zij hebben genomen zijn bovendien kansrijk voor andere bedrijven. Ik hoop dat veel andere bedrijven hierdoor geïnspireerd raken".

Aanpak Ter Laak Orchids

Familiebedrijf Ter Laak Orchids kweekt orchideeën en verkoopt deze in heel Europa. "We hebben op één van onze locaties een DaglichtKas van 5 hectare gebouwd’, vertelt directeur Richard Ter Laak. "Deze innovatieve kas vangt energie op uit zonlicht en slaat deze op. De energie wordt uiteindelijk hergebruikt in ons totale verwarmingssysteem." Het bedrijf bespaart hierdoor 40% aan energie en wekt met de DaglichtKas ook weer energie op.

"De totaalaanpak van Ter Laak Orchids, waaronder de mate van technologische innovatie en ingrijpende aanpassing van het kweekproces die leidden tot een forse energiebesparing, maken dat de award naar Ter Laak gaat. Hun DaglichtKas wordt niet alleen gebruikt om planten te kweken maar levert ook warmte op. Dit is interessant in Nederland én daarbuiten", aldus UvA Professor Anwar Osseyran, CEO SURFsara en jurylid van de EZK Energy Award.

"Werk samen met goede partijen. Win informatie in, test én houd vol" luidt het advies van Ewalt de Koning aan andere ondernemers die willen investeren in energiebesparende maatregelen.

Ook de beide andere genomineerde bedrijven realiseerden aanzienlijke energiebesparingen. 

Slim klimaatplafond van Orange Cimate Autarkis

Zo past Orange Climate Autarkis phase change materials toe in systeemplafonds voor energieopslag. Het koelen en verwarmen van ruimtes gebeurt daardoor een stuk energiezuiniger. Technisch adviseur Walter van Kampen: "We hebben het klimaatplafond eerst toegepast in ons kantoor en met de nieuwste variant verbruiken wij nu 30% minder energie." De slimme klimaatplafonds zijn in elk kantoor te plaatsen.

Hergebruik van warme lucht en afval uit glasvezelproductie

Sibelco wint, verwerkt en maalt minerale grondstoffen tot producten voor onder meer de bouw, wegenbouw en glasindustrie. Ook drogen is deel van dit proces. Manager procesoptimalisatie Jan Janssen: "Voor vier drogers hebben wij een recyclingsysteem dat warme schoorsteenlucht hergebruikt in de verbrandingslucht. Hierdoor is er 15 tot 20% minder aardgas nodig."

Sibelco werkt daarnaast ook in de keten aan verduurzaming. Het bedrijf levert afval uit de glasvezelproductie in geschikte vorm weer terug aan de glasvezelproducent. Die kan vervolgens toe met minder nieuwe grondstoffen voor de volgende glasvezelproductie. Een 30% lagere CO2-emissie is het resultaat. Intussen onderneemt Sibelco initiatieven om in de toekomst aardgasvrij te kunnen werken.

Bekijk de filmpjes van de winnaar en de andere genomineerden

Meer weten?

Service menu right