Service menu right

Attero stimuleert recycling door afval te wassen

Meer artikelen

Jaarlijks produceert de Europese Unie zo’n 25,8 miljoen ton plastic. Tonnen plastic belanden in het milieu of zwerven rond in zee, want slechts kwart van het plastic wordt ingezameld voor recycling. Attero bedacht daarom een techniek om huishoudelijk afval grondig te reinigen en te recyclen tot hoogwaardige granulaatkorrels.

Het milieubedrijf bouwde een granuluaatfabriek in Wijster. Op 15 maart 2019 opende deze Polymeren Recycling Plant (PRP). De fabriek verwerkt kunststoffolie uit huishoudelijk afval tot hoogwaardig granulaat (= korrels) voor recycling.

Niet verbranden, maar schoonmaken

Van dit granulaat kunnen ander bedrijven nieuwe plastic verpakkingen en producten maken. "Dat is in veel landen niet vanzelfsprekend, omdat huishoudelijk afval vaak erg vies is en het reinigingsproces intensief," vertelt Marcel Ligter. Hij werkt bij Attero als senior procestechnoloog.

"Het afval wordt daarom vaak verbrand of op vuilnisstortplaatsen gedumpt. De Aganfoils-aanpak zorgt ervoor dat het afval intensief wordt gereinigd in een wasproces, waardoor ook de geur verdwijnt. Het granulaat dat we hiermee verkrijgen is zodoende van zeer hoge kwaliteit. Voor deze innovatieve aanpak, die de naam Aganfoils heeft, kreeg Attero daarom een LIFE-subsidie", aldus Ligter.

Subsidie-aanvraag zonder partners

Attero besloot LIFE-subsidie aan te vragen zonder samenwerking met andere partners. Ligter geeft aan dat het vinden van meerdere partners tijdrovend is. Attero wel schreef bedrijven aan, maar dat duurde te lang. "We wilden graag zo snel mogelijk ons projectidee realiseren. Het werd daarom een project zonder partners. Hiervan hebben we geen spijt gehad."

Financiën kosten veel werk

"Het LIFE-programma is heel interessant, de subsidie is opmerkelijk, maar onderschat niet het werk dat erbij komt kijken. Je hebt echt mensen nodig die weten hoe het reilen en zeilen van de financiën bij zo’n project werkt. Facturen moeten in orde zijn, je moet urenlijsten bijhouden en veel rapporteren.

Achteraf gezien vonden we het een goede keuze dat we alleen in dit project zijn gestapt, want dan blijft al het werk overzichtelijk. Het duurde een paar maanden voordat duidelijk was hoe het LIFE-programma werkt. Nu is het duidelijk en zeker voor herhaling vatbaar", concludeert Ligter.

Meer weten?