Service menu right

Blij verrast door steun ambassade

Meer artikelen

Fotografe en kunstenares Leoni Oostvogel startte in september 2016 met Tropical-Outfit.com. Via deze website biedt ze zelfontworpen functionele mode voor in de tropen aan. Om haar business te vernieuwen ging ze van 18 tot en met 23 juni 2017 mee met een economische missie naar India.

Stoffenparadijs

Met een achtergrond in beeldende kunst en fotografie lijkt het een onwerkelijke stap naar ondernemen in India en zakendoen in de textielsector. Maar voor Leoni geen onlogische. Haar ouders werkten in de tropen (als arts) en haar vader komt uit een familie met een geschiedenis in de kledingindustrie (Oostvogel, opgericht in 1795). En Leoni kwam al snel in aanraking Leoni Oostvogel jurkmet 'stoffenparadijs' India. Met Tropical-Outfit.com heeft ze een productielijn opgezet van textiel van eigen design voor in de tropen.

Leoni: "Ik gebruik verschillende materialen. De luchtvochtigheid in de tropen is over het algemeen laag, maar in zuidoost Azië weer heel hoog. Katoen en linnen zijn in die streken fijne materialen, net als vochtregulerend textiel. Ik respecteer en maak gebruik van de culturele en etnische verschillen, die passen bij het land. Dus geen klassieke tropenbroek meer van 13 in een dozijn, maar meer diversiteit en eigenheid in fashion."

Tech-toepassingen in kleding

Leoni's ambities gaan verder dan alleen modieus en praktisch. Leoni: "Ik ben vooral mee op missie gegaan vanwege de IT-toepassing in kleding. Ik wil een nieuwe webshop lanceren waar klanten hun maten online kunnen doorgeven. Omdat de kleding wordt geproduceerd in mijn open hub-atelier in Bangalore kun je zo maatwerkkleding op afstand aanbieden. Ook wilde ik meer controle op het productieproces, zodat mijn designs exclusief blijven en niet gekopieerd kunnen worden. Met barcodes in de kleding blijven stoffen en het design tijdens het productieproces voor mij traceerbaar."

Een 3e IT-toepassing zit in het verwerken van technologie in kleding. In de gezondheidszorg bestaat bijvoorbeeld kleding die een piep geeft zodra je een beweging maakt die slecht voor je rug is. "Voor kleding in de tropen kun je bijvoorbeeld denken aan het meten van lichaamstemperatuur, suikergehalte of aan zonne-energie opwekkende kleding", vertelt Leoni.

Ondersteuning postennetwerk

"Tijdens de missie was ik blij verrast door de ondersteuning en het meedenken vanuit de ambassade en de NBSO’s. Zij kunnen je heel makkelijk op weg helpen en dit was voor mij als ondernemer veel laagdrempeliger dan ik vooraf had verwacht. Zelfs de ambassadeur in New Delhi toonde zich persoonlijk betrokken."

"De matchmaking is mij heel goed bevallen. Ik vond het fijn dat er ook aandacht en interesse was voor de beperkte schaal waarop mijn designs geproduceerd worden. Tijdens de missie heb ik een partner gevonden voor 22 van mijn ontwerpen en heb ik een vervolgafspraak geregeld met een software engineer. De missie heeft dus al een vervolg gekregen, binnenkort ga ik weer terug!"

Business woman

In mijn sector zijn er veel vrouwelijke ontwerpers. De laatste jaren is India onveiliger geworden, maar ik ken het land goed en weet wat ik wel en niet kan doen. Wat dat betreft waren er voor mij ook geen drempels om mee te gaan. Als vrouw voel ik mij gewaardeerd in India. Ik word er als business woman gezien."

Online tropenwinkel in de planning

Over 5 jaar wil Leoni een complete online tropenwinkel draaiende hebben. Niet alleen met haar design tropenkleding, maar ook door (nieuwe klanten) te informeren over reizen naar warme landen, en door adviezen over kleding en bijpassende gear. Ze mikt daarbij niet alleen op Nederlandse klanten maar ook op buitenlandse.

Mee op missie?

Heeft u internationale ambities en wilt u snel de juiste contacten leggen in een land? Ga dan mee op een handelsmissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) organiseert deze handelsmissies, vaak onder leiding van een bewindspersoon.