Service menu right

Helpen om professioneel, bewust en goed in te kopen

Meer artikelen
Pietrik Man praktijkverhaal header

Interview met Pietrik Man, senior inkoper/accountmanager.

Wat doe je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)?
"In 2017 ging ik als 'externe' inkoper aan de slag bij RVO.nl, bij het Inkoop Uitvoering Centrum EZK (IUC). De inhoud van het werk, de zelfstandigheid en de kans om op zowel tactisch als strategisch niveau te werken, bevielen me goed. Dat waren dan ook mijn overwegingen om de overstap naar ambtenaar te maken.

Inkoop bij RVO.nl wordt steeds professioneler en er wordt steeds meer van ons verwacht: meedenken over bewuste inkoopstrategieën die passen bij de ambitie van RVO.nl. Doelmatig, maar ook rechtmatig en altijd met maximale waarde voor de (eind)klant. Van evenementen en trainingen tot adviesdiensten en communicatieonderzoeken. Het gaat om ongeveer € 400 miljoen per jaar en we willen dat dat geld goed wordt besteed."

Wat is jouw rol bij het inkoopproces?
"In mijn visie is een geslaagd traject de optelsom van de inbreng van goede materiedeskundigen en gezond inkoopverstand, wat leidt tot dé beste leverancier voor RVO.nl. Soms kan het schuren vanwege wet- en regelgeving waarmee we te maken hebben. Met goede voorlichting kunnen we veelal dat soort situaties voorkomen. Daarom ben ik naast inkoper ook accountmanager voor een aantal directies.

Ik heb onder andere een sessie georganiseerd om te laten zien hoe een inkooptraject van A tot Z verloopt en dat het belangrijk voor ons is om tijdig aan tafel te zitten met de behoeftesteller. Dat hele inkoopproces is best complex. Er zijn veel personen betrokken bij inkoop. Bij wie moet je zijn, welke criteria zijn er, waar moet je rekening mee houden? Zo hebben wij een instructie gemaakt voor collega’s. Mensen weten ons beter te vinden. Ik zie dus echt resultaat. Als het IUC beter wordt, wordt de organisatie dat ook!"

Hoe vind je het werken bij RVO.nl?
"Het bevalt me prima bij RVO.nl. Ik heb uitdagend werk, leuke collega’s, veel flexibiliteit en ruimte voor initiatief. Het is mooi om te zien dat mijn ideeën worden opgepakt en dat mijn aanpak slaagt. Ze weten wie we zijn, kunnen ons vinden en maken gebruik van onze kennis en ervaring. Doel bereikt, denk ik dan. Zo kunnen we hen het beste helpen om het goed te doen. De basis is nu op orde en we zijn alweer over de volgende stap aan het nadenken. Hoe het allemaal nog slimmer kan."

Wat kun jij doen bij RVO.nl?

Op onze pagina Werken bij RVO.nl leer je onze organisatie kennen. We vertellen je graag wat wij doen, en wat jouw mogelijkheden bij RVO.nl zijn. Je vindt er al onze openstaande vacatures.