Service menu right

Investeringsregeling helpt meubelmaker bij opzet fabriek Bosnië en Herzegovina

Meer artikelen
werknemers in fabriek

Al meer dan 75 jaar maakt Interstar Nederlandse designmeubelen. In de crisisjaren 2008-2010 beleefde het bedrijf moeilijke tijden, omdat veel toeleveranciers failliet gingen. Interstar besloot daarom om voor de toelevering een fabriek te bouwen in Bosnië en Herzegovina. De meubelmaker maakte daarbij gebruik van het Private Sector Investeringsprogramma (PSI).

Directeur Dick Leenheer: "Doordat veel producenten van halffabricaten in de crisisjaren over de kop gingen, moesten we elders in de markt op zoek gaan naar onderdelen, of de toelevering zelf gaan doen. Interstar had goede contacten met Nord Ent, een bedrijf dat actief is in Bosnië en Herzegovina en ons al onderdelen leverde. Samen met Nord Ent hebben we in Tešanj een fabriek neergezet, genaamd Lockwood BH."

Subsidie via Private Sector Investeringsprogramma (PSI)

Interstar had weliswaar wat financiële armslag om deze stap te maken, maar had ook subsidie nodig. Daarvoor maakte het bedrijf gebruik van de PSI-regeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Het bedrijfsleven heeft de afgelopen 10 jaar veel gebruik gemaakt van het PSI-programma. PSI stimuleerde internationaal ondernemerschap en innovatieve pilotinvesteringen in samenwerking met lokale zakenpartners. Het programma is in 2015 beëindigd.

Voor investeringen in een opkomende markt of een ontwikkelingsland kunnen Nederlandse bedrijven tegenwoordig voor financiering terecht bij het Dutch Good Growth Fund (DGGF).

30 lokale nieuwe banen

"Met deze subsidie hebben we een moderne productiehal opgezet en een computergestuurde snij- en zaagmachine aangeschaft", vertelt Leenheer. "Met onze fabriek hebben we ongeveer 30 arbeidsplaatsen gecreëerd. Een deel van het subsidiegeld hebben we daarom besteed aan het opleiden en trainen van onze lokale medewerkers en het ontwikkelen van goed lokaal management."

Zakendoen in Bosnië en Herzegovina

Volgens Leenheer moet je er wel mee rekening houden dat zakendoen in Bosnië en Herzegovina niet altijd eenvoudig is. "Het land is relatief arm en politiek niet stabiel. De overheid is niet altijd constructief: de regels zijn vaak omslachtig. Hoog opgeleide mensen verlaten het land en goede vakmensen zijn soms moeilijk te vinden. Lokale hulp van de Nederlandse overheid is dan ook nog wat meer gewenst."

Goed gevoel

De aanvraag van de PSI-subsidie was intensief, maar de subsidie werd toegekend. Daar is Leenheer blij mee. "Zonder het PSI hadden wij onze activiteiten in Bosnië en Herzegovina niet kunnen starten. En dat wij een bijdrage leveren aan de regionale economische ontwikkeling, het creëren van werkgelegenheid en het genereren van inkomen, geeft ons een goed gevoel."

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Interstar, Private Sector Investeringsprogramma (PSI) en Dutch Good Growth Fund (DGGF).