Service menu right

PHYSEE ontwikkelt slimme, energieopwekkende ramen

Meer artikelen

'Slimme' ramen die energie opwekken. Dankzij Vroegefasefinanciering kon de Delftse tech-start-up PHYSEE dit innovatieve product verder ontwikkelen.

En PHYSEE gaat nog vérder. Hun nieuwste generatie ramen heeft een smart-functie: ze bevatten sensoren die automatisch de zonwering of airco activeren. "Onze ramen zijn als een menselijke huid. Ze weten op ieder moment hoe warm of koud het is en reageren daarop," vertelt eigenaar Willem Kesteloo.

Vers afgestudeerd van de TU Delft beginnen Kesteloo en Ferdinand Grapperhaus jr. in 2014 hun bedrijf PHYSEE. Doel: gebouwen verduurzamen zonder dat de gebruiker hoeft in te leveren op comfort, design en functionaliteit. Dat willen ze bereiken door via de ramen van een gebouw stroom op te wekken.

Financiële hulp

Ze zijn pioniers op dit gebied, waardoor ze de eerste jaren vooral bezig zijn met onderzoeken en ontwikkelen. "Er was in die ontwikkelfase sluimerende interesse van investeerders", vertelt Kesteloo. "Maar omdat er nog zóveel moest gebeuren, vonden veel investeerders het nog een te groot risico om in te stappen. Gelukkig kregen we financiële ondersteuning van het Valorisatiecentrum TU Delft en maakten we aanspraak op de innovatieregeling WBSO en de Vroegefasefinanciering (VFF)."

De VFF helpt ondernemers om de technische en economische haalbaarheid van hun idee aan te tonen als investeerders nog terughoudend zijn. Daar hoort wel een aantal voorwaarden bij. "Naast een stevig businessplan moesten we al een paar investeerders hebben met interesse om in een later stadium te financieren. Dat lukte, waardoor we via VFF een lening van € 350.000 konden krijgen. Een cruciale investering. Daarmee konden we onze ideeën écht gaan waarmaken."

"Via de VFF konden we een lening van € 350.000 krijgen. Een cruciale investering. Daarmee konden we onze ideeën écht gaan waarmaken."

Slimme ramen

In 2016 brengt PHYSEE haar eerste product op de markt: de PowerWindow. "Dit is net zo doorzichtig als een normaal raam, maar levert per vierkante meter 10 wattpiek duurzame elektriciteit. Intussen ontwikkelen we een speciale coating die extra zonne-energie omzet naar onzichtbaar licht en dit afbuigt richting het kozijn. In de rand van het glas zitten zonnecellen die dit licht efficiënt omzetten in bruikbare energie."

Na verdere ontwikkeling brengt PHYSEE in 2018 de tweede generatie ramen op de markt: SmartWindows. "Wat er zo smart is aan deze ramen? Ze meten continu de luchtintensiteit, temperatuur en luchtkwaliteit en wekken tegelijkertijd stroom op. Ze kunnen tot 30% besparen op het energieverbruik van een gebouw, door bijvoorbeeld de airco of zonwering te besturen."

Doorontwikkelen

De komende maanden levert PHYSEE haar eerste grote commerciële projecten op. Een woontoren in Amsterdam en een appartementencomplex in Den Haag. "Daar zijn we bijzonder trots op. Maar 'af' is ons product zeker niet. We richten ons vooral op de doorontwikkeling van SmartWindows en de coating. Nu levert een raam ongeveer 10 wattpiek op. Met de nieuwe coating kunnen we dat op z’n minst verdrievoudigen."

Via Horizon MKB fase 2 ontving het bedrijf € 1,9 miljoen voor doorontwikkeling naar wensen van de internationale markt. Het mkb-instrument (SME instrument) van Horizon 2020 ondersteunt het verkennen van nieuwe markten en het naar de internationale markt brengen van een nieuw product, proces of dienst.

Benieuwd of uw idee kans van slagen heeft op de markt? Bekijk de mogelijkheden van de VFF.