Service menu right

Vastbesloten bouwen aan groenste supermarkten van Nederland

Meer artikelen

Energiebesparing als verslaving. Ondernemer Tijn Leussink kan zich hier van alles bij voorstellen. In 10 jaar tijd is hij zich steeds meer in het thema gaan vastbijten. Met resultaat. Neem het ruim 30 jaar oude pand van waaruit Jumbo Haaksbergen opereert en waar ook woningen in gehuisvest zijn.

Door energiebesparende maatregelen wordt een derde op energie bespaard, wordt er minder gas verbruikt dan in een huishouden én zijn de woonlasten van de huurders naar beneden gegaan.

Jumbo-multifranchisers en broers Tijn en Niek Leussink timmeren in het Oosten van het land flink aan de weg. Ze hebben in totaal 6 Jumbo-vestigingen en runnen daarnaast 2 Gall & Gall-slijterijen en twee Etos-drogisterijen. "Er valt voor ons dus flink wat energie te besparen", lacht Tijn Leussink.

Het begint met een doel

De ambitie om dat te doen, startte tien jaar geleden in Haaksbergen. Er moest een nieuw dak op het 30 jaar oude pand gelegd worden, omdat er asbest in zat. "Als we dan toch aan de slag gaan, laten we dan vooral kijken wat we nog meer kunnen verbeteren. Op het nieuwe dak liggen nu ook zonnepanelen. De restwarmte van de koeling gebruiken we voor de verwarming.

Aardgasvrij

We zijn bijna helemaal van het aardgas af. Verder maken we gebruik van LED-verlichting, hebben we bewegingsmelders geplaatst en vullen we de koelcellen aan de achterkant bij, zodat die deuren niet steeds open en dicht hoeven."

Tip: zoek de juiste partners

Serieuze energiebesparingen, vraagt dat niet om serieuze investeringen? Tijn Leussink: "Je zult versteld staan wat er allemaal mogelijk is. Ga vooral met de juiste mensen en partijen in gesprek. Hoe wij het aangepakt hebben? We zijn andere panden gaan bekijken en hebben specialisten opgezocht. Denk aan architecten, coaches vanuit de gemeenten, subsidieverstrekkers zoals RVO en duurzame banken."

Ga achter subsidies aan

Energiebesparing moet je als ondernemer gewoon doen. De technieken zijn er, er zijn veel subsidies beschikbaar en de meeste terugverdientijden zijn kort. "Het is een illusie dat energiebesparing geld kost. Die tijden liggen achter ons. Waarom denk je dat zoveel ondernemers energiebesparende maatregelen nemen. Dat doen we, omdat het interessant is. Omdat er op alle terreinen winst te behalen valt."

Eerste energieneutrale supermarkt

Met energiebesparing bezig zijn, smaakt naar meer, beaamt de ondernemer. In Goor (waar nu hallen met asbest staan) wordt momenteel hard gebouwd aan de eerste energieneutrale supermarkt van Nederland. In 2020 gaat de houten BREEAM-gecertificeerde supermarkt open, uiteraard met zonnepanelen, innovatieve koeltechnieken en warmtewinning en elektrische laadpunten voor auto’s en fietsen. "Zo snel kan het dus gaan. 10 jaar geleden hadden we amper van energiebesparing gehoord. Nu bouwen we de groenste supermarkt van Nederland."

Naast de bestaande energiebesparingsplicht (met de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing als uitgangspunt), moeten bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, uiterlijk 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing.

Meer weten?