Waar moet je zijn als start-up met internationale ambities?

U bent CEO van een start-up. Uw organisatie is al een beetje gegroeid en u denkt aan uitbreiding naar het buitenland. Dan is dit het juiste moment om de stap te maken. Maar waar moet u beginnen en waar vindt u de nodige informatie? Hieronder volgt een zo totaal mogelijk beeld van het start-up-ecosysteem in Nederland.

Internationalisering is belangrijk in het groeiproces van elke start-up. Uw bedrijf kan voor serieuze uitdagingen komen te staan als u de grenzen heeft bereikt van uw markt in Nederland. Uw start-up kan misschien doorgroeien naar een grotere internationale onderneming (ook wel scale-up genoemd).

Dat is alleen geen makkelijk proces. RVO.nl wil graag met u meedenken. Lees de informatie op deze pagina om te weten wat uw mogelijkheden zijn op de internationale markt. Neem contact met ons op als u vragen heeft.

1. Wat is het startpunt?

StartupDelta is dé bron van kennis als het gaat om start-ups. Voor zowel de Nederlandse start-ups die naar het buitenland willen, als voor de buitenlandse start-ups die naar Nederland willen uitbreiden. Wilt u exporteren naar het buitenland? Dan vindt u uw informatie op StartupDelta: I Run a Startup.

StartupDelta is een publiek-privaat-initiatief. Alle start-up-initiatieven zijn er vertegenwoordigd. Neem bijvoorbeeld partijen als Startup Amsterdam, Brainport Eindhoven, Start up Gelderland en Brightlands.

In het diagram over dit ecosysteem (pdf) ziet u meteen welke partijen allemaal een rol spelen in de start-up-wereld van Nederland.

Wilt u kijken of uw bedrijf klaar is voor de grote stap om te internationaliseren? Kijk eens op de Dutch Tech Expansion Guide. Die helpt start-ups met kiezen van de juiste markt. U vindt er bijvoorbeeld informatie over tech-hubs in verschillende delen van de wereld.

glanzend witte kantoortafel met stoelen en drie ramen

2. Welke interessante groeimarkten zijn er voor mij?

Twijfelt u welke landen voor u als start-up-ondernemer interessant zijn? Neem eens een kijkje bij onze landeninformatie. Onder 'zakelijke kansen' geven wij aan welke sectoren kansrijk zijn voor buitenlandse investeerders. En onder 'investeren' vindt u de regels die komen kijken bij investeren in een ander land. Wilt u meer weten over een land of regio? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Coaches kunnen u ook op weg helpen bij deze vraag. Denk bijvoorbeeld aan het SIB-coachingstraject. Een adviseur van een private organisatie voert het coachtraject uit. U kiest zelf met wie u wilt samenwerken. Samen onderzoekt u de mogelijkheden en risico’s in het buitenland.

Stichting Dutch Base Camp heeft ook coaches die met u meedenken en checken of u klaar bent voor het traject. Bij Dutch Base Camp draait het om het delen van voorbeelden uit de praktijk en ervaringen.

3. Hoe vind ik financiële steun voor mijn start-up-plannen?

Mogelijk komt u in aanmerking voor een financiële regeling. Er zijn verschillende regelingen voor verschillende typen ondernemingen. Lees hier meer over op Starten van een onderneming.

Start-ups met vragen over financiële ondersteuning vanuit de overheid kunnen bellen met de Startup Information Desk (088 585 2222). U krijgt dan contact met een van de adviseurs van de Kamer van Koophandel.

Ieder ministerie heeft ook zijn eigen 'startup officers'. Dat is een netwerk van commissarissen die de Nederlandse overheidsdiensten en gemeenten vertegenwoordigen. Ze kunnen u helpen om de juiste ingangen te vinden en te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking.

Heeft u een innovatieve start-up? Bezoek dan de Startup Box. De Startup Box is een online tool die laat zien welke mogelijkheden voor financiering er zijn voor uw start-up.

Lees de pdf 'Overview of RVO.nl international supporting tools for startups' (onderaan) voor een overzicht van wat RVO.nl voor u kan betekenen.

4. Met wie kan ik samenwerken?

Samenwerken met een ander bedrijf kan een mogelijkheid zijn om te groeien als start-up. Met de test Ready to Team Up kunt u checken of uw start-up hiervoor geschikt is, of dat er nog werk te doen is.

is uw start-up getest en geschikt bevonden, dan kunt u de website van Corporate Network bezoeken. Daar vindt u een overzicht van relevante corporate partnership cases en alle bedrijven die op zoek zijn naar samenwerking.

Trappenhuis in tech kantoor

5. Waar vind ik ervaringsverhalen over andere start-ups?

Ook ervaringen van andere ondernemers kunnen u helpen als internationaal start-up-ondernemer. Zo kunt u inzicht krijgen in de do’s and don’ts van start-up-ondernemen. Via ondernemersvereniging VNO-NCW kunt u zich in korte tijd inlezen over ervaringen van andere start-ups en scale-ups. Deze artikelen beschrijven, in vogelvlucht, de ontwikkelingen die er gaande zijn.

Ook op onze site staan ervaringsverhalen. Lees hier het verhaal over Anouk Visser van Birds.ai, die haar netwerk uitbreidde tijdens een handelsmissie naar de Verenigde Staten. Wilt u op de hoogte blijven van onze praktijkverhalen? Abonneert u zich dan op onze nieuwsbrief.

Denk ook aan de volgende bronnen:

6. Wat voor hulp kan ik verwachten van RVO.nl?

Bent u een internationaal opererende startup? Heeft u aanvullende vragen of advies? Neem dan contact op via onze startup-liaison, via telefoon (088 042 42 42). In onderstaand Engelstalig pdf vindt u meer informatie over de instrumenten waarmee RVO.nl u kan helpen.

Uw start-up kan een belangrijke stap zijn naar een internationale scale-up. Wij willen u graag helpen om die stap te gaan zetten!

Service menu right