Partners for International Business (PIB)

Partners for International Business (PIB) is een programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek private samenwerking hun internationale ambities kunnen realiseren. Ondernemen in het buitenland is niet altijd makkelijk. U kunt te maken krijgen met handelsbarrières, onvoldoende kennis bij lokale overheden en bedrijven, of nadelige lokale wetgeving. Samenwerken met andere bedrijven uit de sector en de Nederlandse overheid kan ervoor zorgen dat u sterker staat.

Hoe werkt PIB

De Nederlandse overheid, het Nederlandse cluster van bedrijven en kennisinstellingen ontwikkelen samen een 2- of 3-jarig actieplan. Hierin staan strategische activiteiten om een Nederlandse (sub-)sector in het algemeen en het cluster van bedrijven in het bijzonder zo goed mogelijk te positioneren in het buitenland.

Voor het Nederlandse bedrijfsleven en de uitvoering van het PIB-programma zet de overheid onder andere haar buitenlandnetwerk in. RVO.nl beschikt over een wereldwijd netwerk van ambassades, consulaten en de Netherlands Business Support Offices (NBSO's).

Budget

Het PIB-budget voor 2019 is € 4 miljoen. De overheidsbijdrage is maximaal € 350.000, waarbij een evenredige bijdrage wordt verwacht van het cluster. De bijdrage van het cluster kan bestaan uit een financiële bijdrage en een bijdrage in uren.

PIB is geen subsidie en is dus niet direct beschikbaar of besteedbaar voor de clusterdeelnemers. De overheidsbijdrage wordt ingezet om de activiteiten binnen PIB te financieren. Denk hierbij aan: een liaison, economische diplomatie en missies.

Aanvragen

U kunt het hele jaar door een verzoek doen via mijn.rvo.nl. Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk intakegesprek.

Om in aanmerking te komen voor een PIB moet u een aantal stappen doorlopen.

Inspiratie opdoen?

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van clusters die u voor zijn gegaan met activiteiten binnen PIB.

  • Urban Farming Partners: Nederlandse bedrijven op het gebied van voeding, logistiek, planning en architectuur werken samen met de Nederlandse overheid in de PIB Urban Farming Partners gericht op Singapore.
  • Iran Enviro Beurs: Impressies van het Holland Paviljoen en het matchmakingevent tijdens de Iran Enviro Beurs in Teheran 19 - 23 februari 2018. De beursdeelname was georganiseerd in het kader van het PIB-project 'Business in Waste and Water Iran - Netherlands' (B-WIN).
  • Indo Dutch Agriculture Portal: Op deze portal vindt u een aantal PIB-projecten in India gericht op de agrosector.
Sinds de invoering van PIB in 2012 zijn al meer dan 100 programma's gestart. Bekijk ons overzicht en laat u inspireren.

Service menu right