Speciaal mkb-instrument in Horizon 2020

Bent u werkzaam bij een internationaal georiënteerd, innovatief bedrijf met de ambitie om te groeien? Het mkb-instrument (SME instrument) van Horizon 2020 ondersteunt het verkennen van nieuwe markten en het naar de internationale markt brengen van een nieuw product, proces of dienst.

Budget

Het budget voor de periode 2018-2020 bedraagt ruim € 1,5 miljard. Het mkb-instrument bestaat uit 3 fases:

  • Fase 1: Haalbaarheidsstudie - Financiering €50.000 - looptijd 6 maanden
  • Fase 2: Uitvoeren businessplan - Financiering € 500.000 tot € 2,5 miljoen (70%) – looptijd: 12-24 maanden
  • Fase 3: Commercialisatie (geen subsidie)

Voorwaarden

Een bedrijf kan maximaal één keer per 'cut-off date' (zie Aanvragen) een projectvoorstel indienen. Dat doet u individueel, of eventueel samen met andere mkb-bedrijven als partner. Andere organisaties zoals kennisinstellingen kunnen alleen via onderaanneming meedoen.

Aanvragen

Dien uw aanvraag in via het deelnemersportaal (Participant Portal) van de Europese Commissie. Voor uw aanvraag heeft u een ECAS-account nodig dat u via het Participant Portal kunt aanvragen.

Voor de fasen 1 en 2 kunt u op elk moment een projectaanvraag indienen. Het mkb-instrument werkt met een continu open oproep. Deze oproep heeft 4 deadlines (cut off dates) per jaar. Alle onderwerpen en deadlines vindt u in het werkprogramma en op de deelnemersportaal (Participant Portal).

Fase 1: Haalbaarheidsstudie

Voor het achterhalen van de technische en economische haalbaarheid van een project kunt u financiering voor een haalbaarheidsstudie aanvragen. Deze fase richt zich vooral op ondernemers die de Europese markt willen verkennen voor het opschalen van hun innovatie. Voor fase 1 is er nog maar één indieningsmogelijkheid, de laatste deadline is op 7 mei 2019. Hierna stopt deze subsidie. Het vaste subsidiebedrag per project is € 50.000.

Fase 2: Uitvoeren businessplan

Voor deze fase is financiering beschikbaar van € 500.000 tot € 2,5 miljoen (70%). Deze fase richt zich vooral op innovatieve NL scale-ups die willen opschalen en een nieuw product, proces of dienst naar de Europese markt willen brengen. De looptijd is 12-24 maanden.

Aanvraagproces

Het schrijven van een aanvraag kost de nodige inspanning: de matching met het programma, het bepalen van het juiste topic en het schrijven van het uiteindelijke voorstel. Lees hoe Team IRIS u hierbij kan ondersteunen.

Meer weten?

Wilt u meer tips? Of wilt u dat we uw voorstel meelezen en van feedback voorzien, neem dan contact op met team IRIS.

Of lees meer over het SME-instrument op de pagina van de Europese Commissie.

Op de website van de EASME vindt u alle eerdere winnaars van dit instrument.

Download:

Service menu right